Rajamuseo

Rajamuseo toimii sotilaskotirakennuksessa Immolan varuskunta-alueella. Osoite Kivikatu 1, 55910 Imatra.

Rajamuseon aukioloajat 6.7.–4.9.2021 tiistaista perjantaihin kello 13.00 – 17.00 ja lauantaisin kello 11.00 – 15.00.

Museo on avoinna muina aikoina sopimuksen mukaan. Varaukset ja tiedustelut Ossi Mönkäreeltä, monkareossi(at)gmail.com tai 050-3206011.

Rajamuseossa ja sotilaskodissa on myytävänä kiltatuotteita.

Imatralla sijaitsee myös lento-osasto Kuhlmeyn muistomerkki. Opastus muistomerkille Rajamuseolta:

Vuonna 1989 perustettu rajamuseo esittelee rajavartiolaitoksen ja Suomen rajojen historiaa sekä rajajoukot suomen sodissa. Lisäksi museo tarjoaa erilaisia teemanäyttelyitä. 2009 kesäksi valmistunut teemanäyttely rajavartioston 90-vuotisjuhlavuodelle. Museon tarjonta elää ja kehittyy mm. nykytekniikkaa apuna käyttäen jatkuvasti, joten museovierailut eivät totta tosiaan menetä mielenkiintoaan. Rajamuseo haluaa säilyä suosikkimuseonanne kesästä toiseen.

Rajamuseon näyttelyt sisältävät runsaasti kuvamateriaalia, esineitä sekä pienoismalleja Suomen rajoilta. Lisäksi museon kahden hehtaarin suuruisella ulkoalueella on rajavalvontaan liittyviä laitteita, näkötorni, taukotupia ja saumalaavu sekä 2009 rakennettu savusauna lammen rannalla sekä aito malli rajalinjasta. Rajamuseo sijaitsee Kaakkois-Suomen rajavartioston varuskunta-alueella Immolassa. Näyttelypinta-alaa on 200 m2. Sotiemme Rajamiespatsas sijaitsee Rajamuseon pysäköintialueen läheisyydessä Immolassa.

Rajamuseo on ollut toiminnassa vuodesta 1989, aluksi koulutuskäytössä. Vuonna 1990 Imatran Kaupungin, K-SR:n ja K-S:n Rajamieskillan yhteissopimus avasi Rajamuseon myös suurelle yleisölle 1990. Historiallisia kuvia keväällä 1999 uusitusta museosta Rajavartiolaitoksen täyttäessä 80 vuotta. Nykyään Rajamuseota hallinnoi Raja- ja merivartiokoulu.

Museo-opaskierroksen ja Rajamuseon ajankohtaisten näyttelyiden suosio jo sijaintinsa ja EU:n itärajan läheisyyden vuoksi on ollut vuosittain varsin rohkaiseva. Rajamuseoon käy tutustumassa vuosittain  ihmisiä ympäri maailmaa. Museo on ollut turistien, paikallisten ihmisten, järjestäjen, arvovaltaisten valtuuskuntien ym. vierailijoiden suuressa suosiossa. Rajamuseo näyttää vakiinnuttaneen paikkansa yhtenä Imatran tarjoamista vierailukohteista.

Powered by notepad