Museo- ja pikkujoulumatka 26.11.2021 Mikkeliin

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Ensimmäinen yhteinen bussin pysähdys oli Suomenniemellä Kiesilän Kievarissa. Siellä nautittiin honkapirtissä maistuva piirakkainen aamukahvi, hienosti pöytiin katettuna.

Noin 30 henkilön matkaseurasta löytyi entinen mikkeliläinen, joka kertoili mukavasti kaupungin historiasta, nähtävyyksistä ja rakennuksista reitin varrelta, kun ajettiin Päämaja-/Muisti-näyttelyn museolle.

Päämajalta lähti osa suoraan Jalkaväki-museolle. Myöhemmin osa kävi myös Kenkäverossa.

Muisti-näyttelyn alkuoppaana toimi Jenni Korhonen. Hän kertoi 4.6.2021 avatun näyttelyn lyhyen historian. Kävijöitä on ollut jo noin 30 000. Mainittakoon, että kesäisin 4.6, Marskin syntymäpäivänä on em. museoihin, viestikeskus Lokkiin ja Marskin salonkivaunuun ilmainen pääsy. (Varmista vuosittain tämä ennen menoa. Varaa myös paljon aikaa.)

Tutustuimme kahteen ryhmään jakautuneena hyvin toteutettuun näyttelyyn, joka kertoi monin nykyajan tehostein, miten sota vaikutti jokaiseen suomalaiseen: mitä ihmiset kokivat, näkivät etulinjassa tai kotona ja niin edelleen.

Paluumatkalla oli jouluinen ateria Ristiinassa, Löydön kartanossa. Kartanon omistaja Aila Alanko kertoi aluksi kartanon historian.

Matka sattui ns. Mainilan laukausten ampumisen muistopäiväksi. Tämä kirvoitti kielet bussin keskipaikkeilla muistelemaan sotahistoriaa. Erityisesti muisteltiin lottia ja sotilaskotisisaria, nyt järjestöjen perustamisen 100-vuotisjuhlavuotena.

Poistuessaan bussista puheenjohtaja Jarmo kiitti matkalle osallistuneita ja toivotti kaikille hyvää adventtiaikaa ja joulun odotusta.

Tyytyväistä hyrinää kuului osallistujien joukosta! Kiitos, Jarmo, taas kerran hyvin järjestetystä matkasta.

Näyttelyn opaskartta
Opas Jenni Korhonen
Evakkokuorma
Sota kosketti jokaista, jopa kotieläimiäkin
Värikuva sota-ajan lotasta
Taustalla Löydön Aila Alanko
Powered by Notepad