Rajavartiolaitoksen ansiomitalin luovutus Elo Jokiselle 4.10.2021

Kuvat ja teksti Virpi Alakangas ja Paula Kinnunen

Kaakkois-Suomen Rajamieskillan esityksestä Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraali Pasi Kostamovaara myönsi Rajavartiolaitoksen ansiomitalin herra Elo Jokiselle. Koronasta johtuen huomionosoitusta ei voitu fyysisesti antaa 21.3.2021. Herra Jokisen huomionosoitus toteutettiin Rajamieskillan puheenjohtajan Jarmo Piispasen ja hallituksen jäsenen Kyösti Koivusalon toimesta Joutsenossa palvelutalo Kangasvuokossa 4.10.2021.

Kiitospuheessaan Piispanen toi esille mitalin arvon ja totesi mm., ettei ko. mitaleita joka pojalle ja tytölle myönnetä, vaan myöntämiseen tulee olla vahvat perusteet. Hallituksen jäsen kapteeni Kyösti Koivusalo kiinnitti mitalin Elon rintaan juhlallisin menoin. Tilaisuudessa oli läsnä Elo Jokisen läheisten lisäksi ystäviä hänen aktiivitoimintansa ajalta, Anu ja Jukka Laaksolehto Saksanpaimenkoiraliitto Saimaa ry:stä sekä Timo ja Virpi Alakangas. Tilaisuudesta muodostui kaikille läsnäolijoille hyvin mieleenpainuva. Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan mitaleita ei postitse lähetetä, vaan ne toimitetaan arvokkaalla tavalla kuten 4.10.2021 Joutsenossa.

Perusteet

Elo Jokinen on ansiokkaasti ollut kehittämässä nykymuotoista rajavartiolaitoksen suojelukoirakoulutusta ja koiraohjaustoimintaa.

Hän on pätevöitynyt SPL:n maalimieheksi vuonna 1989 (SPL-Saimaa ry). Rajavartiolaitoksella ei ollut tuohon aikaan suojelukoirakoulutusta, joten Elo Jokinen pyydettiin kouluttajaksi rajavartiolaitokseen 1990-luvun alussa. Hän oli kehittämässä ja luomassa nykymuotoista koirakoulutusta ja koiraohjaustoimintaa pyyteettömästi myös vapaa-ajallaan useiden vuosien, lähes kymmenen vuoden ajan rajavartiolaitokselle. Hänen panoksensa myötä rajavartiolaitoksen ensimmäiset Suomeen pätevöidyt maalimiehet Reijo Lattu ja Juha Pasanen pätevöitiin SPL:n maalimiehiksi vuonna 1998, ja Elon hyvä ystävä sekä tämän hankkeen alullepanija Timo Alakangas pätevöityi 1999.

Reservin LJK-ylivääpeli, siviiliammatti postityöntekijä

Tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta rajavartiolaitoksen hyväksi annan teille, herra Elo Jokinen, rajavartiolaitoksen ansiomitalin.

Helsingissä 21.3.2021
Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara ja sisäministeri Maria Ohisalo
Kyösti Koivusalo antaa mitalin Elolle.
Powered by Notepad