Masatoshi Sasayaman vierailu rajamuseolla ja sotilaskodissa 16.8.2019

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Erikoisrajajääkärien valapäivänä ja sotaveteraanien kokoontumispäivänä, 16.8.2019, oli runsaasti kävijöitä rajamuseolla ja sotilaskodissa. Paikalle oli saapunut enää vain yksi veteraani.

Samoihin aikoihin oli paikallisessa lehdessä, radiossa ja televisiossakin ollut juttua 72-vuotiaasta japanilaisesta Masatoshi Sasayamasta, joka oli lähtenyt kävelemään Helsingistä tavoitteenaan Kollaa- ja Simo Häyhä -museo Rautjärven Miettilän vanhalla kasarmialueella. Heidi Huuskonen oli nähnyt Sasayaman kävelemässä juhlapäivänä Joutsenon ja Imatran rajamailla Kuutostien laitaa Imatralle päin. Sotilaskodissa ja museolla pähkäiltiin Eeva Karikosken kanssa, mahtaakohan vaeltaja poiketa myös Rajamuseolla. Eeva soittikin tyttärelleen Heidille, ja päätettiin nopeasti, että lähdetään tapaamaan kulkijaa ja ehdotetaan Rajamuseolla käyntiä.

Lupauduin rouville autonkuljettajaksi ja Masatoshi tavattiinkin Korvenkylässä tienpenkalla istumasta. Hänelle sopi esityksemme, mutta sillä ehdolla, että hänet palautetaan museolla käynnin jälkeen samaan paikkaan. Tämä luvattiin. Saavuttiin parahiksi Immolan Rajamiespatsaalle, kun Mika Albertsson luovutti ideoimansa Raja 100v -kuksan nykyiselle Parikkalan kunnanjohtajalle ja entiselle esimiehelleen ev Vesa Huuskoselle. Tämän jälkeen harvinaiselle vieraalle tarjottiin sotilaskodissa teet lisukkeineen. Sitten ohjelmassa seurasi tutustuminen killan puheenjohtajan Jarmo Piispasen johdolla Rajamuseoon. Vieras halusi myös käydä ihailemansa Simo Häyhän haudalla Ruokolahdella. Siellä häntä lähtivät käyttämään Eeva ja Pekka Karikoski. Keskusteluissa kävi ilmi, että noin 300 kilometrin kävelytavoitteensa Rautjärvellä Masatoshi Sasayama saavuttaa vasta maanantaina 19.8.

Olimme lopuksi kaikki hyvin iloisia siitä, että saimme palvella tätä kaukaista tokiolaisvierasta, joka kiitteli vuolaasti meitä tästä yllätyksestä, joka ei ollut hänen ohjelmassaan.

Ensitapaaminen Korvenkylässä.
Raja 100v -kuksan luovutus Rajamiespatsaalla
Yhteiskuva Rajamiespatsaalla
Teetuokio sotilaskodissa. Ansiokkaasti englannin kielen tulkkeina toimivat Heidi Huuskonen ja Jarmo Piispanen
Masatoshi ja Seppo Ikonen
Tutustuminen Rajamuseoon
Uutisvuoksi-lehdessä oli 20.8. juttu Masatoshi Sasayaman tavoitteeseen pääsystä!
Powered by Notepad