Kiltaretki Luumäen Kotkaniemeen

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Toimelias kiltamme teki kiltaretken pe 1.6.18 täysin entiseen loistoonsa kunnostettuun ja 19.5.18 yleisölle avattuun Suomen presidentti Pehr Evind Svinhufudin Luumäen Kotkaniemeen, joka toimii nykyisin kotimuseona. Hänet tunnettiin myös lempinimellä Ukko-Pekka! Hänen nimellä valmistettiin Ukko-Pekka-höyryvetureita. Puolustusvoimiemme kivääri m/39 oli lempinimeltään Pystykorva ja Ukko-Pekka. Reserviläiset suorittavat myös vuosittain Ukko-Pekka-ampumakilpailuja.

Retkelle osallistui "kimppakyydein" yhteensä 22 henkilöä. Oppaina toimivat Sinikka Myyrä ja Annastiina Löppönen, sekä museon eri huoneissa joukko muita oppaita, kertoillen sen huoneen esineistä ym. Mainittakoon, että Sinikka on yksi Kotkaniemen entisöinnin suunnittelijoista ja toimi viime kesänä myös Immolan Rajamuseo-oppaana.

Sinikka kertoi yksityiskohtaisesti ulkona ja salissa Kotkaniemen historiasta ja P.E. Svinhuvudin elämävaiheista, ampumaharrastuksesta, Siperiaan karkoituksesta ja sieltä palattuaan vaikutuksesta mm. Suomen itsenäisyyden saamiseen. Sinikka kertoi myös presdentin puolison rouva Ellen Svinhuvudin toiminnasta talon ahkerana toimijana, mm. kanojen ja muun karjan pidosta, käsitöistä sekä ulkoalueiden hoidosta.

Kotkaniemen entisöinti on hieno kultturiteko ja loistava jatkumo Suomi 100v juhlallisuuksiin. Toivotamme menestystä Kotkaniemeen!

Kaakkois-Suomen Rajamieskilta kiittää erityisesti Sinikkaa ja Annastiinaa, sekä koko Kotkaniemen väkeä erinomaisesta opastuksesta. Kiitos myös kahvilan väelle hyvästä kahvituksesta.

Oppaamme Sinikka (vas.) ja Annastiina, sekä yleisöä.

Kotkaniemen päärakennus.

Näkymä Kivijärvelle.

Talon "isäntä ja emäntä", edessä ns. lakipatsas.

Yleisöä.

"Kaksi kovaa" - Ukko-Pekka ja Jarmo.

Opasviitta lähimetsän ammunnan harjoittelupaikalle ja muistokivelle.

Powered by Notepad