Erikoisrajajääkärien valapäivä 18.8.2017

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Erikoisrajajääkärien valapäivää ja rajajoukkojen sotaveteraanien kokoontumista oheistapahtumineen vietettiin ko päivänä Imatran Immolassa. Sotaveteraaneja oli paikalla enää vain kolme. Kaksi rajajoukoista ja viimeinen elossa oleva Mannerheiminristin ritari, Lappeenrantalainen Tuomas Gerdt. Paikalla oli runsas joukko varusmiesten omaisia, kutsuvieraita ja meitä rajamieskiltalaisia.

Joukot otti komentoonsa Raja-ja merivartiokoulun johtaja ev. Pasi Tolvanen. Sisäministeri Paula Risikko toimi valakaavan esilukijana. Oli kenttähartaus, Rvl:n päällikön Jaakko Kaukasen puhe, seppelepartion lähetys Rajamiespatsaalle, kutsuvierastilaisuus palkitsemisineen ja yleisölle kenttälounas.

Oheistapahtumana oli Rajamuseolla komentajakapteeni Jouko Olavi Kaarlo Arhon kuvan liittäminen ansaitusti muiden Mannerheiminristin ritarien joukkoon. Arho oli ritari numero 104. Ritariksi nimityksen hetkellä hän oli komentajakapteeni. Vuodesta 1949 alkaen komentaja aina kuolemaansa (1950) asti. Paikalla olivat hänen poikansa Kaarlo Arho, ritari Arhon tytär Eeva Kontto ja ritari Arhon vanhimman pojan tytär Maija Arho. (Omaisten kuvassa vasemmalta lukien.) Paikalla oli mm. sisäministeri, Rvl.n päällikkö, museonhoitaja Mika Albertsson, kiltamme varapuheenjohtaja Ossi Mönkäre. Lisäksi kaunis kesäsää suosi juhlapäivää.

Rajajoukkojen veteraanit, kiltalaisia ja yleisöä.

Lippu saapuu.

Seppelepartion marssi Rajamiespatsaalle.

Paula Risikko, Aira Samulin, Jaakko Kaukanen ja yleisöä juhlatunnelmissa.

Aina hymyilevät Aira Samulin ja Eeva Karikoski.

Olavi Arhon kuvan liittäminen Rajamuseon ritarien kunniatauluun omaisten (kuvassa vasemmalta lukien ritari Arhon poika Kaarlo Arho, tytär Eeva Kontto ja vanhimman pojan tytär Maija Arho) ja kutsuvieraiden läsnäollessa. Kuva on Kaarlo Arhon solmioneulan kohdalla.

Powered by Notepad