Retki Hyrsylään 23.9.2017

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Kaakon paikallisosaston ideoima ja kaikille avoin kiltaretki tehtiin bussimatkana mainiossa syyssäässä Länsi-Uudellemaalle, Nummi-Pusulan Hyrsylään. Osallistujia oli yhteensä 54 henkilöä.

Paikan emäntä ja kiltamme jäsen Aira Samulin taustajoukkoineen otti meidät "rajan miehet ja naiset" erittäin lämpimästi vastaan. Olihan hänen isänsä Viktor Suvio vartiopäällikkönä luovutetulle alueelle jääneen, kansanomaisesti sanotun Hyrsylän mutkan Salmin Rajavartiostoon kuuluvalla rajavartioasemalla.

Retki sattui kiltamme puheenjohtajan Jarmo Piispasen syntymäpäiväksi. Jo bussissa laulettiin hänelle onnittelulaulu. Hyrsylässä laulu uusittiin itsensä Airan johdolla.

Tämä Airan "Uus-Hyrsylä" toimii nykyään säätiöitynä kotimuseona tuhansine esineineen. Aira kertoili yksityiskohtaisesti elämäntarinansa syntymästään aina tähän päivään asti. Hiirenhiljaa kuuntelimme Airan perheen evakkoon lähdön, viimeisessä hevoskuormassa talvisodan syttyessä. Samoin hänen isänsä kaatumisen jatkosodan alussa Nuijamaalla. Vain 14-vuotias Aira ja hänen äitinsä Anna-Liisa noutivat Airan isän ruumiin kaatumispaikan lähistöltä ja järjestivät hautauksen. Olipa siinä tarinaa hänen vaiherikkaasta elämästä kerrakseen! Esityksen jälkeen Kaakon paikallisosaston Pauli Kontunen kiitti Airaa meidän matkalaisten puolesta kaikesta: tarinoistaan, kahvituksesta, ja hyvistä kokonaisjärjestelyistä. Museoon tutustumisen aikana oli bussiimme toimitettu jokaiselle pieni lahjakassi.

Saimme myös rauhassa tutustua kotimuseon tuhansiin tavaroihin ja ulkoalueeseen. Siellä on mm. höyryveturi ja Miina äkkijyrkän suurikokoinen parruista ja laudoista rakentama sonni. Sen kuljetus paikalle oli kokonsa puolesta Airan kertomana hyvin haasteellinen.

Hyrsylän kaunis rajakarjalaistyyppinen päärakennus. Edessä Sten Suvion patsas. Hän oli Airan isän veli, eli setä ja ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja.
Aira itse kaateli kahvit osallistujille.
Jarmo luovuttaa Airalle partiomies-veistoksen. Se kuvaa Jarmon mukaan Airan isän Viktorin rajapartioon lähtöä.
Jarmo ja allekirjoittanut pääsivät Airan kanssa yhteiskuvaan.
Aira kirjoitti nimensä Suomi 100 v -adressiimme.
Museon esineitä.
Museon esineitä.
Suurin osa matkalaisista yhteiskuvassa selin olevan Airan sedän patsaan kanssa.
Powered by Notepad