Jatkosodan 75-vuotisjuhla

Kuvat Seppo ja Leena Ikonen, teksti Veikko Piironen

Rajakomppaniat saivat 10.6.1941 käskyn vahventaa joukkojaan reserviläisillä sodanajan kokoonpanoon - juhlapäivänä tuli siis kuluneeksi 75 vuotta kaakkoisrajan sodanajan rajakomppanioiden perustamisesta. Tämä Kaakkois-Suomen Rajamieskillan järjestämä juhla sai arvoisensa puitteet hyvän ohjelmansa ja korkea-arvoisten juhlavieraiden osallistumisen johdosta. Mainittakoon, että Pohjois-Karjalan Rajamieskiltalaiset poikkesivat juhlaan (pl Nuijamaa) matkallaan Raja-ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen kokoontumiseen Turkuun. Mukana matkusti myös yhdstyksen puheenjohtaja, eversti evp Martti Kukkonen.

Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksellä, johon myös kiltamme kuuluu, on netissä hyvät kotisivut. Mm. 75-vuotisjuhlasta ja Turun kokoontumisesta löytyy Tapahtumat-kohdasta jutut kuvineen. Näin ollen keskityn tässä artikkelissa enemmän Nuijamaan juhlallisuuksiin kuvineen.

Juhla alkoi Sunilassa RjK 42. muistomerkillä kukkalaitteen laskulla ja Jouni Harjulan puheenvuorolla, jossa hän muisteli ukkinsa sotaa hänen rintamakirjeidensäää kautta. Kukat muistomerkille laskivat RjK 32:n sotaveteraani Aarre Turunen ja sotaorpo Matti Kälviäinen.

Juhla jatkui Simolan entisen asemanseudun vesitornilla. Ohjelmassa oli mm. kukkien lasku vesitornin muistolaatalle kunniavartioineen. Näin muistettiin Simolan aseman pommitusten (19.-20.6.1944) lukuisia uhreja. Yksityiskohtainen kertomus kuvineen Simolasta on em. perinneyhdistyksen kotisivuilla.

Pääjuhla oli Kälvelässä RjK 32. muistomerkillä. Juhla alkoi Johanna Sientolan musiikkiesityksellä ja jatkui marsalkka Mannerheimin päiväkäskyllä. Sen esitti näyttelijä Timo Närhinsalo. Kiltamme puheenjohtaja Jarmo Piispasen alkusanojen jälkeen prikaatinkenraali Pasi Kostamovaara toi juhlaan Rajavartiolaitoksen tervehdyksen. Lappeenrannan kaupungin tervehdyksen esitti kansanedustaja Ari Torniainen. Ohjelmassa oli myös kenttäpiispa Pekka Särkiön kenttähartaus. Havuseppeleen RjK 32. muistomerkille laskivat sotaveteraanit Aarre Turunen ja Gunnar Salmi. Heitä avusti Eero Häkkinen. Lopuksi oli lähitalossa RjK 32. komentopaikan esittely ja paikallisten marttojen tarjoama kenttälounas.

Juhla huipentui Nuijamaan rajavartioaseman pihapiirissä kahvitarjoiluun ja mm. Matti Kälviäisen, sotaveteraani Toivo Myllysen hänelle kertomiin muisteloihin Rjk 42. ja RjP 5. vaiheista jatkosodasssa. Luovutetulle alueelle jääneen oikean "Hyrsylän mutkan" syntyperäinen Aira Samulin, os. Suvio, kertoili elämän vaiheitaan ja isänsä rajavääpeli Wiktor Suvion kaatumisesta Nuijamaan Kärkselän alueella 27.7.1941 kädyssä taistelussa. Mainittakoon, että Aira liittyi kiltamme jäseneksi. Vapaan sanan aikana käyttivät puheenvuoroja useat juhlavieraat. Mm perinnelotta Eeva Luukkonen ja paikallisten sotainvalidien edustaja Erkki Pulli.

Tämä suuri maanpuolustusuhla oli erityinen kunnianosoitus rajajoukkojen ja kaikille muillekkin sotaveteraaneille, sodissa kaatuneille, sekä nyt arvokasta rajanvartiointia ja maanpuolustustyötä tekeville Suomen kansalaisille. Kiitos kaikille osallistujille! Suurkiitos Jarmo Piispaselle "esikuntineen" hyvistä juhjajärjestelyistä.

Sunila. Kukkalaitteen laskivat RjK 42 muistomerkille Aarre Turunen ja Matti Kälviäinen. Kunniavartio paikallisista rajavartijoista.
Sunilan juhlayleisöä. Oikella Aira Samulin.
Simolan pommitusten muistolaatta odottaa vielä kukkalaitteen laskijoita. Paikalliset rajavartijat jo kunniavartiossa. Huomaa pommitutusten jäljet vesitornissa.
Kälvelä. Johanna Sientolan musiikkiesitys. Taustalla "marski" Timo Närhisalo valmistautuu esittämään Ylipäällikön päiväkäskyn.
Kälvelä. Havuseppeleen lasku jo tapahtunut RjK 32 muistomerkille.
Kälvelä. Aira Samulin ja Martti Kukkonen vaihtavat kuulumisia RjK 32 komentopaikkana olleessa talossa.
Kälvelä. Aira Samulin, Jarmo Piispanen ja Markku Mäkinen.
Nuijamaa. Juhlayleisöä.

Powered by Notepad