Savon Sotilasperinneyhdistyksen vierailu Rajamuseossa 1.5.2014

Kuva ja teksti Veikko Piironen

Savon Sotilasperinneyhdistys Porrassalmi ry vieraili Rajamuseolla Vappuna 1.5.2014.

Yhdistyksen jäseniä ja ystäviä poikkesi Karjalankannakselle suuntautuneen kevätretkensä ensimmäiseen etappiin eli tutustumaan Rajamuseoon 47 henkilön voimin. Retkeläisiä johti evl Ari Kuikka. Mukana oli myös vanha tuttavamme, aikanaan Kangaskoskella rajajääkärinä palvellut, Kangaskoskella ja Laikossakin muistolaattaa paljastamassa ollut Heimo Marttinen.

Sotilaskoti oli myös avoinna. Munkkikahveilla aloitettiin. Kahvittelun ohessa matkalaiset täyttelivät rajanylitykseen Pelkolassa tarvittavaa lomaketta. Retkeläisiä palveli "sotkussa" yhdistyksen puheenjohtaja Teija Pihkala ja vihreä sisar Eeva Luukkonen. Kiltatuotteiden kauppa kävi myös hyvin.

Museon sisätiloissa opasti Pertti Jäkälä ja allekirjoittanut ulkoalueella. Lopuksi käytiin Saksalaisen Lento-osasto Kuhlmeyn muistomerkillä. Samalla kertoilin Mannerheimin ja Hitlerin kohtaamisen pääasiat, eli Hitlerin tulon Immolan kentälle ja heidän kohtaamisensa Mannnerheimin 75-vuotissyntymäpäivien merkeissä Kaukopään tehdasalueella 4.6.1942.

Savon Sotilasperinneyhdistyksellä on netissä hyvät kotisivut. Vieraamme kutsuivat seuraamaan lauantaina 14.6.14 Porrassalmen taistelunäytöstä, joka pidetään 1789 käydyn Porrassalmen taistelun 225v muistoksi. Kuulemma tykit jyskyvät ja musketit paukkuvat! Kutsu on käynyt. Kiltalaisia kehotetaan osallistumaan tapahtumaan omatoimisesti ja kimppakyydein.

Ulkoalueella saivat matkalaiset kokeilla mm. pitkospuilla kävelyä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Riittinen luovutti meille oppaille yhdistyksen lahjana Kyösti Väänäsen toimittaman, ko. yhdistyksen julkaiseman, mahtavan historiallisen kirjan "Kuninkaallisen Savon Prikaatin Miehiä".
Kuvat 3 ja 4: olipa sisällä ja ulkonakin tarkkaavaisia kuulijoita!
Powered by Notepad