Kannaksen matka 27.–29.5.2013

Kuvat Timo Paakkanen, teksti Jarmo Piispanen

Kaakkois-Suomen Rajamieskilta teki 27.-29.5.2013 retken Räisälään, Sakkolaan, Pyhäjärvelle, Sortavalaan ja Ruskealaan. Retken osallistujamäärä oli 30 henkilöä.

Matkalla tutustuimme Räisälän sotahistoriaan, josta Eero Häkkinen piti hienon esitelmän. Lisäksi saimme kuulla ja tutustua Sakkolan Haparaisen osuusliikkeeseen ja Tuntemattoman sotilaan Rokan Viljami Pylkkään kotitalon alueelle. Rakennusta ei enää ole, mutta paikka on tallella. Seppeleenlaskun ja kenttähartauden pidimme Sakkolan tuhoutuneen kirkon lähistöllä muistomerkillä.

Ensimmäisen yön vietimme Pyhäjärven Lomarannassa, josta seuraavana aamuna matkasimme Käkisalmen kautta erittäin surkeata tietä kohti Sortavalaa.

Matkan aikana huonon tien johdosta bussi pysähtyi kesken matkan lyöden jarrut päälle, mutta ansiokkaan kuljettajamme Seppo Åbergin toimesta pääsimme jatkamaan matkaa turvallisesti kohti Sortavalaa, jossa yövyimme. Seuraavana aamuna matka jatkui Kuhavuorelle näköalapaikalle ja sataman tuntumassa olevaan Gokoljevin museoon.

Sortavalan jätettyämme ajoimme vielä päiväkahville Ruskealan tuhoutuneen kirkon alakertaan. Alakerta on edelleen käytössä, jossa tilaa mm 40:lle yövieraalle.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille. Erityiskiitos Eero Häkkiselle, joka valmisti hienot esitykset ja luonnollisesti kuljettajallemme Seppo Åbergille.

Kuvat 1 - 3: Eero Häkkinen esittämässä Räisälän taisteluja. Karttaa kiinni pitämässä Jarmo Piispanen.
Räisälän kirkko.
Kiviniemi.
Kuvat 6 - 7: Kenttähartaus Sakkolalassa. Kunniavartiossa Tuomo Venhola ja Paavo Duffa. Hartauden piti Jarmo Piispanen. Seppeleen laskijoina Lahja Hyyrynen ja Eero Häkkinen.
Hyyrysen sisarukset kotipihallaan.
Sortavalassa vasemmalta Raimo Savumaa, Seppo Ã…berg, Jarmo Piispanen, Seppo Ikonen ja Anja Paakkanen.
Eero Häkkinen.
Tuhoutunut Ruskealan kirkko. Alakerrassa kahvi-, ruokailu- ja majoitusmahdollisuus. Kannattaa käydä Ruskealassa syömässä, majoittumassa ja kahvilla. Tällä tavoin tuet Ruskealan kirkon rakentamista.
Jukka Mursinoff ja Jarmo Piispanen Kiteellä tauolla. Jukka pitämässä kaikille kiitospuhetta matkasta.
Powered by Notepad