Rajavartioaseman muistolaatan paljastaminen Jäppilänniemessä 7.6.2013

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Kauniissa kesäilmassa oli Jäppilänniemen, nykyisin venäläisomistuksessa olevalle lakkautetulle rajavartioasemalle kokoontunut yhteensä kuusitoista henkilöä. Keskusteluissa ja puheissa oli haikeutta, nostalgiaa, mutta myös nykyisyyteen ja tulevaisuuteen katsomista.

Paikalla oli vartioaseman lopettamiseen saakka vartiopäällikkönä työskennellyt Ari Puranen vaimoineen. Samoin emäntänä toiminut Eila Sairanen. Paikalla oli myös tuolloin rajavartijana toiminut Seppo Vainikka. Hän oli lakkautuspäivänä lähtiessään laittanut vanhaa suomalaista perinnettä noudattaen varsiluudan ovelle merkiksi autioituneesta paikasta. Lisäksi paikalla oli entisiä ja nykyisiä rajavartiomiehiä ja meitä kiltalaisia, sekä hotellia edustanut venäläisrouva tulkkeineen.

Nyt vartioasemana toiminut rakennus on hyvin remontoitu kahden venäläisen veljeksen asunnoiksi. Alempana, rannanpuolella oleva henkilökunnan rivitalo on remontoitu hotelliksi, joka on avoinna myös suomalaisille. Lupa muistolaatan kiinnittämiseksi oli saatu nykyisiltä omistajilta. Hotellin edustajana toiminut venäläinen rouva kiitti tulkkinsa välityksellä muistolaatasta ja uskoi sen paljastamisen ja paikan historian jopa lisäävän hotellin asiakkaita. Muistolaatan paljastamisen hetkellä hotellissa ei ollut asiakkaita, mutta viikonloppuisin on lähes täyttä.

Lopuksi juotiin ulkoterassilla kiltamme tarjoamat kahvit ja saatiin tutustua vapaasti molempien rakennusten sisätiloihin.

Kuvat puhukoot puolestaan tapahtumasta.

Kiltamme puheenjohtaja Jarmo Piispanen pitämässä puhetta muistolaatan paljastustilaisuudessa.
Vartiopäällikkönä toiminut Ari Puranen ja vartioasemalla pitkään rajavartijana palvellut Veikko Väisänen paljastavat muistolaatan. Ari kertoi puheessaan laajasti rajavarioaseman historiasta ja vaiheista rajavartioaseman lopettamiseen asti.
Muistolaatan kertomaa.
Kaakkois-Suomen Rajavartioston komentaja eversti Tero Kaakinen toi tilaisuuteen rajavartioston tervehdyksen.
Hotellin edustajana toiminut venäläisrouva ja hänen tulkkinsa kiitospuhetta pitämässä.
Vasemmalta lukien vartion loppuun saakka toimineita: emäntä Eila Sairanen, rajavartijat Seppo Vainikka ja Veikko Väisänen, sekä vartiopäällikkö Ari Puranen.
Paikalla olevilla riitti muistelemista. Emäntä Eila Sairanen sai kaikilta erityiskiitokset hyvin hoidetusta vartioaseman ruokahuollosta.
Nykyisin Jäppilänniemen tie tunnetaan ns. taidetienä. Sen varella on paikallisten taiteilijoiden ja tienvarren asukkaiden tekemiä pysyviä monipuolisia taideteoksia. Kannattaa ajella ja tutustua. Kuvassa karhunpoikaset kielokalliolla.
Powered by Notepad