Muistolaatan paljastus Laikon entisellä rajavartioasemalla 30.7.2012

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Runsas joukko entisiä ja nykyisiä Kaakkois-Suomen Rajavartioston rajamiehiä, paikkakuntalaisia, kutsuvieraita ja kiltamme väkeä kokoontui kuumana kesäpäivänä 30.7 klo 10 alkaen Laikon entiselle rajavartioasemalle paljastamaan muistolaattaa, josta käy ilmi paikalla kävijöille ja jälkipolville, missä käytössä nämä nyt hyvään kuntoon remontoidut, kirkasvetisen Laikon lammen rannalla olevat rakennukset ovat aikanaan olleet.

Laatan paljastamisen suorittivat Laikossa aikanaan vartioaliupseerina toiminut Reino "Retu" Haakana ja naapurivartiolla Kangaskoskella rajajääkärinä palvellut Heimo Marttinen. Kiltamme puheenjohtaja Jarmo Piispanen piti puheen, jossa hän valotti Laikon vartion historiaa.

Heimo Marttinen kertoili elävästi tuloaan palvelukseen Kangaskoskelle. Hän muisteli hyvällä paikallisten Rajavartioasemien silloista henkilöstöä ja elämää sekä sitä, kuinka hän hakeutui jatkamaan sotilasuraansa Savon Prikaatiin Mikkeliin. Kaakkois-Suomen Rajavartioston tervehdyksen ja kiitokset killallemme ansiokkaasta perinnetoiminnasta toi tilaisuuteen K-SR:n apulaiskomentaja evl Erkki Matilainen.

Laikon rajavartioaseman omistaa nykyään entinen paikkakuntalainen Jyrki Lääperi. Hän on vuokrannut rakennukset Tullilaitoksen virkistyskäyttöön. Talonmiehenä ja vakituisena paikalla asujana toimii nyt saksalaisen avopuolisonsa kanssa rajavartija evp Väinö Paajanen. He järjestivät lopuksi juhlavälle hyvän kahvitarjoilun. Allekirjoittanut mietiskeli, kuinkahan monta rajapartiota päärakennuksen ovesta on vartion toiminta-aikana, kaikkina vuoden päivinä ja vuorokauden aikoina lähtenyt valvomaan tuulessa ja tuiskussa rajaa. Se oli Laikonkin rajavartioaseman päätehtävä. Kunnia ja kiitos heille!

Reino Haakana ja Heimo Marttinen paljastivat laatan.
Entisiä ja nykyisiä rajavartiomiehiä päärakennuksen rappusilla.
Laatta kertoo Laikon toimintavuodet ja hankkeen toteuttajat.
Juhlayleisöä. Kaukaisimmat vieraat olivat Halikosta saakka.
Powered by Notepad