Muistomerkki ilmavalvontalotille 17.9.2011

Kuvat ja teksti Veikko Piironen

Lauantaina 17.9.2011 paljastettiin Miettilän Muhamäessä Kärmäellä paikkakunnan IV-lotille pystytetty muistomerkki, jonka muistolaatan on suunnitellut lappeenrantalainen lentokapteeni Jouko Kuronen. Muistomerkki paljastettiin sille paikalle, jossa oli ollut talvisodassa kolmionmittaustorni ja lottien miehittämä IV-tähystyspaikka nro 3120.

Jatkosodan alussa oli neuvostoliittolaisten tykkituli tuhonnut tornin, kuten Miettilän suojeluskuntatalonkin. Tämän jälkeen lotat jatkoivat ilmavalvontaa jatkosodan loppuun asti läheisen talon navetan katolle pystytetyltä tähystyslavalta. Majoitus ja johto olivat läheisellä Miettilän kansakoululla.

Noin sadan paikalle saapuvan liikennettä ohjasi hyvin tuntemamme entinen rajavartiomies Martti Asikainen kavereineen. Paikalle oli pystytetty myös suuri kahvilateltta, hankittu äänentoistolaiteet ja tehty tie, joka nimettiin tilaisuudessa yksimielisesti "Lottapoluksi". Paikalla oli sodanaikaisia lottia, pikkulottia, nykyisiä lottia, sotaveteraaneja, Rautjärven kunnan, seurakunnan, reserviläisten edustus, sotilaskotisisaria, Karjalan Lennoston edustus, median väkeä, lukuisa joukko kyläläisiä tai muita asiasta kiinnostuneita sekä muutama meitä Kaakkois-Suomen Rajamieskillan jäseniä.

Erityisenä hankkeen puuhanaisena oli ollut sodanaikainen pikkulotta Aili Kuronen. Hankkeessa on ollut mukana lukuisa joukko eri yhdistyksiä ja henkilöitä, mm. kiltamme. Puheita pidettiin, laulettiin, lausuttiin runoja ja lopuksi sotilaskotisisaret ja nykyiset lotat Eeva Luukkosen johdolla tarjosivat karjalanpiirakat ja kahvit. Aurinkoinen sää suosi tilaisuutta ja kurkiaura suoritti ylilennon juuri sopivasti muistomerkin paljastusaikaan!
Powered by Notepad