Vuosikokous 5.3.2009

Kuvat ja teksti Risto Hyypöläinen

Kaakkois-Suomen Rajamieskillan vuosikokous pidettiin Pelkolan rajavartioasemalla 5.3.2009. Tilaisuus alkoi kello 17.30 rajavartioaseman emännän valmistamilla kokouskahveilla maittavine kakkuineen.

Ennen kokousta henkilöstöupseeri, kapteeni Jukka Mursinoff piti tietoiskun rajatilanteesta K-SR:n alueella.

Oheisohjelman jatkuessa Jorma Räisäsen muistelo "Tuntemattoman sotilaan" kuvauksista.

MUISTELO EDVIN LAINEEN TUNTEMATTOMAN SOTILAAN KUVAUKSISTA

Räisänen astui kokousväen eteen suoraryhtisenä, kuin Väinö Linnan Tuntemattomasta Sotilaasta ja Edvin Laineen elokuva ohjauksesta olisi kulunut vain muutama päivä aikaa.

Hän kertoi, että hänen esitelmänsä on nimenomaan mieluummin muistelo, koska esitys perustuu vain muistinvaraisuuteen ja muutamaan kirjoitukseen. Kuvaukset sijoittuvat kevättalvelle ja keskikesään 1955. Räisänen valmistui ylioppilaaksi Joutsenossa 1952 ja kuului Viipurilaiseen osakuntaan. Opiskelurahan toivossa pojat lähtivät mukaan filmauksiin. Kuvattiin paljon, eikä tiedetty aina milloin mikäkin filmi oli menossa kunnes alkoivat Tuntemattoman kuvaukset ja hänet valittiin tuntemattoman avustajaksi.

Tuntemattoman filmausten aloittaminen vaati tuona aikana mahdottomana tehtävänä pidetyn luvan hankkimisen, mm. poliitikoistamme Johannes Virolainen sanoi, että Suomen rajojen sisällä ei käydä minkäänlaista sotaa - ei edes leikkisotaa. Puolustusvoimain komentaja sekä puolustusministeri eivät antaneet lupaa filmausten aloittamiseen, koska mm. "Hesari" haukkui kirjan pataluhaksi, koska kirja pilkkasi upseereita.

Loppujen lopuksi Kekkonen alkoi kiinnostua filmauksista ja rajavartiolaitos sekä sisäministeriö suostuivat filmauksiin antamalla aseet ja varusteet päivittäistä kuittausta vastaan. Lisäksi Parolasta saatiin panssarivaunut.

Kerrotaan, että filmauksien aikana Kekkonen piti yhteyttä naapuriin ja näin saatiin aina jatkoaikaa. Onneksi oli lumisateita vielä huhtikuullakin, joten elokuvan teko onnistui saman talven aikana kokonaan talvikohtauksien osalta. Räisänen esitti milloin suomalaista ja milloin venäläistä sotilasta. Mm. Rokan konepistooliampumisen aukealla pellolla tuli onnistua yhdellä kuvauksella, koska lumessa ei saanut olla mitään jälkiä. Filmauksia oli Nurmijärvellä maaliskuussa. Kulosaaren Isossa hallissa filmattiin korsukohtaukset sekä Sipoossa oli paljon kuvauksia, koska Laineen huvila sijaitsi hyvin lähellä. Miehikkälän metsäopistolla kuvattiin sulkeiset, hartaus ja sotaan lähtö kuorma-autoilla. Mm. Immolan Niemilammella oli rakennettu korsu "Tapiola". Myös Virmutjoella kuvattiin joen kahluuylityksiä. Parolassa kuvattiin panssarin tuhoaminen. Heitä oli 22 hlöä 28 000 mk kuukausipalkalla.

Suomen Filmiteollisuus osti ison alueen metsää, joka tuhottiin kuvatessa tykkitulta sekä filmin lopussa näkyvä tilanne, jossa kentältä savu hälvenee ja Sibelius alkaa soida.

Kuvaus ja näyttelijäporukoilla oli oma futisjoukkue nimeltään Tuntemattomat, ja Räisänen muistaa pelanneen ko. joukkueessa. Yksikin kova peli Sibbo Vagnarnaa vastaan, jonka he voittivat 6–5 ja noista heidän kuudesta maalistaan viisi teki Åke Lindman. Heillä oli myös oma auto, joka lavastettiin ensiapuautoksi ja poltettiin eräässä filmin ilmahyökkäyskohtauksessa.

Räisänen mainitsi erikoisesti Kuninkaan Martin, joka oli useissa pikkurooleissa. Eniten hän oli tekemisissä Sinisalon kanssa. Kohtaus teltassa, jossa Rokka ilmoittautuu "Suetassu kans" otettiin uusiksi lukuisia kertoja. Ehkä ohjaaja halusi näyttää kaapin paikan uusille tulokkaille. Elokuvaan filmattiin 5 km filmiä, josta 450 m oli autenttista filmiä.

Räisänen kertoi huvittuvansa joka kerta, kun näkee Tuntemattoman kohtauksen, jossa ampuja saa napin keskelle otsaa, koska se on oikeasti härän veressä kastettu pumpulituppo, joka aivan läheltä ammuttiin näyttelijän otsaan.

Joulukuussa 1955 joulunaaton aattona koitti ensi-ilta BioRexissä, johon heitä ei kertomuksen mukaan Särkkä ollut alunperin edes kutsumassakaan, mutta viime kädessä Edvin Laine sanoi, että nämä pojathan ovat filmin tehneet, jotta kutsut on lähetettävä myös heille. Ensi-illassa nuoret avustajat istuivat näyttämön reunamilla ja jännittivät kovasti, minkälainen elokuvan leikkaus ja kokonaisuus tulisi olemaan.

Elokuvan päätyttyä tuli kuoleman hiljaista. Hiljaisuus tuntui kestävän ja kestävän kunnes Kekkonen nousi seisomaan ja alkoi taputtaa, johon kaikki sitten yhtyivät.

Killan puheenjohtaja Jarmo Piispanen ojensi kiitokseksi Jorma Räisäselle kirjamme Rajalta toiselle ja takaisin.
Pertti Jäkälää muistettiin sissipatsaalla ansioista kiltatyön eteen.
Ossi Mönkäre veti vuosikokouksen puheenjohtajan tehtävän tahdikkaasti kiitettävällä kokemuksella.

Kokous alkoi hiljaisella hetkellä, jossa sytytettiin kynttilä ja kunnioitettiin edesmenneitä veteraanejamme.

Varsinainen vuosikokous kokous meni hyvin joutuisasti jämäkän puheenjohtajan Ossi Mönkäreen johtamana. Vuosikokouksessa kerrottiin ja kartoitettiin edellistä vuotta, joka oli hyvin monipuolinen edellisten vuosien tapaan.

Jäsenistöä oli paikalla hyvin vakiintunut määrä vaikka osallistujissa onneksemme on mukana aina uusiakin kiltaveljiä.

Vuosikokous valitsi johtokuntaan erovuoroisten tilalle edelleen jatkamaan Kyösti Koivusalon, Risto Hyypöläisen ja Arto Pulkkisen sekä Antero Inkisen tilalle Pertti Saukkosen. Vuosikokous valitsi johtokunnan ja killan puheenjohtajaksi Jarmo Piispasen yksimielisesti. Tilintarkastajiksi valittiin Antti Kanerva ja Pertti Jäkälä.

Johtokunta kiittää lämpimästi kokousedustajia ja kiltalaisia kuluneesta kaudesta ja toivottaa antoisaa kiltavuotta. Tässä yhteydessä kiitokset K-SR:lle siitä, että saimme pitää kokouksen aivan "rajan pinnassa" Pelkolassa.

Powered by Notepad