Savusaunan luovutus Raja- ja Merivartiokoululle Rajamuseon ulkomuseoalueella 9.6.2009

Kuvat ja teksti Risto Hyypöläinen

Luovutustilaisuuden väki ryhmittymässä juuri valmistuneen savusaunan etumaastoon lammen rannalle Rajamuseon ulkoalueelle odottaen tilaisuuden alkamista.

Savusaunan luovutuksen otti vastaan Raja- ja Merivartiokoulun apulaisjohtaja Imatran koulutuskeskuksen päällikkö everstiluutnantti Janne Mattila, joka kiitti suuresti savusaunan rakentaneita henkilöitä omassa puheessaan. Lisäksi kiitossanoin piti puheenvuoron museohoitaja Mika Albertsson. Apulaisjohtaja palkitsi puukoin savusaunan rakentajien avainhenkilöt Rauno Kärkkäisen ja Hannu Kaleniuksen sekä museohoitaja Mika Albertsson puukoin aktiiviset rakentajat Reino Rannanvaaran ja Olavi Immosen. Tilaisuudessa pitivät puheen Hannu Kalenius ja Reino Rannanvaara. Hanne Kaleniuksen puheessa käytiin läpi hyvin tarkoin pidetyn muistiinpanojen mukainen erittely mm. rakentamiseen käytetystä ajasta ja kustannuksista. Reino Rannanvaara piti mukavan puheen rakentajien puolesta. Lisäksi puhujien joukkoon liittyi myös sotilaskotisisaret, jotka lopuksi kutsuivat tilaisuuteen osallistujat sotilaskotikahveille.

Rajamieskillan johtokunta sai seurata ahkerien jäsenien uurastusta ja omatoimista rakentamista aivan sivusta. Lukuun ottamatta muutamaa käytännön- ja lupiin liittyvää järjestelyä.

Savusaunan rakensi kiltaveli Hannu Kaleniuksen kokoama Hirsikurssi II, josta kuvia oheisesta linkistä. Kuten kuvista näkyy, alku oli todella lupaava osallistujien suhteen, mutta niin kuin on monissa talkoissa käynyt, niin kävi myös nytkin: rakentaminen viivästyi talven vuoksi ja väki väheni kunnes oli jälleen loppusiivouksen ja lopputarkastuksen aika. Ennen luovutusta Raja- ja Merivartiokoululle saivat kaikki yllättyä suuresta osallistujamäärästä talkoisiin juuri, kun sitä taas kertaalleen eniten tarvittiin. Kiitos heille.

Jos halutaan katsella menneeseen. Hirsikurssi yksi oli saumalaavun rakentaminen saunan vieressä jo vuonna 2001, josta lisää tästä linkistä. Kuvia saumalaavun vihkiäisistä 2001 löytyy tästä linkistä.

Alla muutama otos luovutustilaisuudesta.

Terveterve, mites tähän nyt asetutaan?
Killan puheenjohtaja Jarmo Piispanen lopettamassa halitervehdyksiä rva Mattilan kanssa.
Edestä ev.ltn Janne Mattila ja killan edellinen puheenjohtaja Jouko Rummukainen.
Hannu Kalenius puhuu.
Vihreät sisaret parhaana yhteistyö kumppaneinamme.
Killan puheenjohtajan kiitospuhe.
Rannanvaaran puhe ja kiitokset.
Raja- ja Merivartiokoulun apulaisjohtaja, Imatran koulutuskeskuksen päällikkö everstiluutnantti Janne Mattilan ja museohoitaja Mika Albertssonin puhe ja palkitsemiset.
Rajasotilaskotisisarien puhe.
Savusaunan omistajataho ja palkitut yhteiskuvassa.
Sotilaskodissa kahvien lomassa Hannu luovuttaa vastat, joilla voisi vaikka savusaunan testata.
Apulaisjohtajahan sitä tietty ensin testaa :) ja toteaa, pelaako sauna. No voihan olla, että vasta tulee käytetyksi jossain muussa saunassa, koska em. savusauna on vain museoesine eikä varsinaiseen saunomiseen tarkoitettu, minkä voi rakennuslupaehdoista todeta.

Rajamieskilta kiittää kaikkia tahoja, jotka olivat läsnä luovutustilaisuudessa ja niitä, jotka edesauttoivat em. projektin onnistumisessa. Lisäksi kilta lahjoitti ns. avainrakentajille kiltapaidat kiitokseksi.

Powered by Notepad