Antti Kanervan luento Immolassa 23.4.2009

Kuvat Jukka Mursinoff, teksti Risto Hyypöläinen

Antti Kanerva on tutkinut rajan kulkua 1400-luvun ajoilta. Tutkimuksissaan hän vertaa eri tutkijoiden käsityksiä eri aikakausilta. Tämänkertainen luento oli jo toinen hänen suurella työllään ja mielenkiinnollaan koottu kahden tunnin kestävä kiteytys. Aiheena oli "Rakennettiinko Olavinlinna väärälle puolelle Pähkinänsaaren rauhan rajaa?"

Antti toi esiin eri seikkoja, jotka ovat vaikeuttaneet tutkimuksia ja selkeää käsitystä sen ajan rajan kulusta. Selvää oli, että eniten riideltiin 1400–1500-luvuilla Särkilahti-Siitti-välisen rajan kulusta. Siitti on Varkauden luona. Pähkinänsaaren rauha oli ns. sovintorauha, joka ei perustunut valloitukseen vaan tavoitteena oli selvittää tilanne.

Tuon ajan kartat olivat vain kuvitelmia, taiteilijan näkemyksiä, joten sopimuksessa viitataan vesireittien varrella olevien paikkojen nimiin, jotka sen ajan kansan parissa kulkivat jollakin nimikkeellä. Jos silloin karttaan olisi piirretty suora viiva ja se siirrettäisiin nykykartalle voisi jokin viivan kulmista tehdä jopa Lappiin yltäviä koukeroita.

Vanhoissa kartoissa Ruokolahtikin oli Rokolax. Olavinlinna rakennettiin 1475, jolloin kaikki asutus pyrittiinkin ehkä tarkoituksellisesti siirtämää Ruotsin puolelta yhä syvemmälle Venäjän puolelle. Verotuksellisesti oli arvokasta omistaa vilkasliikenteinen salmi, josta kauttakulkuverotusta oli helppo hyvällä hyödyllä kerätä. Tutkimusten kulmakivenä nähtiin Sääminginsalon tai Samusalon tarkan sijainnin olinpaikka.

Kiltalaisia oli paikalla 12 henkilöä. Kiitos osallistujille, kiitos Antti Kanervalle ja kiitos Raja-ja merivartiokoululle tilojen ja tekniikan käytöstä.

Kiitoksena näistä luennoista johtokunta ojensi Antille kirjat Aseveljeys Kesti ja Kantaa sekä Rajalta Toiselle ja Takaisin.

Alla vielä kaksi valokuvaa, jotka tilaisuudesta otti killan sihteeri Jukka Mursinoff.

Powered by Notepad