Kiltamatka Viroon 22.–24.5.2009

Kuvat Timo Paakkanen, teksti Jarmo Piispanen

Kaakkois-Suomen Rajamieskilta järjesti 22.–24.5.09 sotahistoriallisen retken Viron Narvaan. Matkalaisia oli 28, mikä on hieno määrä.

Matka alkoi varhain perjantaiaamuna Imatralta. Helsingin länsisatamasta lähdimme kohti Tallinnaa ja Narvan aluetta. Saimme kuulla oppaamme Pekka Silvastin ja Harri Töykkärin esitystä monella tapaa koko kolmen päivän ajan.

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme Kohtlanömmen kaivosmuseoon, jossa meitä opasti kaivosmies Aarne. Hänen seikkaperäisen esityksensä jälkeen saimme kyydin pienen matkan museojunalla, jolla kaivosmiehiä kuljetettiin. Esitys oli todella mahtava ja mielenkiintoinen. Tämän jälkeen näimme Sillanmäen ja Sinimäen autosta käsin.

Hyvin nukutun yön jälkeen pääsimme tutustumaan Viron rajavartiostoon Narvassa. Esittelyn jälkeen meidät vietiin laivalla joelle aivan Venäjän rajan tuntumaan. Siinä jokiristeilyllä näimme ja kuulimme lisää Viron rajavartioston toiminnasta. Päätteeksi Pertti Saukkonen luovutti killan standaarin Viron rajavartiostolle. Lisäksi saimme tutustua Sinimäen taistelukenttään ja erilaisiin sotilaallisiin kohteisiin. Iltapäivällä tutustuimme Narva-Joensuu- kaupunkiin. Kiireinen ja mielenkiintoinen lauantaipäivä oli paketissa.

Sunnuntai ja kotiin lähdön aika koittivat. Matkan varrella pääsimme tutustumaan Sillanmäen tiedekaupunkiin aivan Narvan kaupungin tuntumassa. Viimeisin kohde oli Viron vapautuksen museo lähellä Tallinnaa. Siellä saimme tosi hienolla ja poikkeavalla tavalla kuulla museosta ja sen eri vaiheista sekä museotavaroista.

Kokonaisuutena matkamme onnistui hienosti, mistä lämmin kiitos Pekalle ja Harrille ja luonnollisesti kaikille matkalaisille. Tästä on hyvä jatkaa. Suunnitelmissa onkin ensi keväänä Latvian/Liettuan kierros.

Powered by Notepad