Rajajääkärikomppanioiden perustamisen muistopäivä 10.6.2007

Kuvat ja teksti Anne Kalliosaari

Sunnuntaina 10.6.2007 oli lämmin ja aurinkoinen päivä. Veteraani Mikko Kaarnan mukaan sää oli samanlainen 10.6.1941, jolloin rajakomppanioita perustettiin. Vuosia on kulunut rajakomppanioiden perustamisesta ja sodan ajoista, mutta silti noiden aikojen muisto säilyy väkevänä vuodesta toiseen.

Käynnit 32. ja 42. Rajajääkärikomppanioiden muistokivillä aloitettiin totuttuun tapaan Sunilasta 42. RjK:n muistokiveltä.

RjK 42. muistokivi.
Veteraanit Aarre Turunen ja Mikko Kaarna laskivat kukat, minkä jälkeen Mikko Kaarna muisteli puheenvuorossaan, mitä tapahtui tuolla samalla päivämäärällä vuonna 1941.
Pieni kuulijajoukko kuunteli tarkkaavaisesti Mikko Kaarnan muisteloita. Kuvassa vasemmalta oikealle Matti Kälviäinen, Jori Harjula ja veteraanit Usko Kälviäinen ja Uuno Kalliosaari.
Kuvassa vasemmalla veteraani Arvo Pirhonen ja oikealla 32. ja 42. Rajakomppanioiden perinnetoimikunnan jäsen Riku Kalliosaari.

42. RjK:n muistokiveltä Sunilasta siirryttiin Kälvelään 32. RjK:n muistokivelle, jossa Aarre Turunen laski kukat ja muisteli menneitä tapahtumia.

RjK 32. muistokivi Kälvelässä.
Aarre Turusen puhe Kälvelässä.
Virallisen osuuden jälkeen turinoitiin menneistä ja nykyisestä.
Sotiemme veteraaneja: Arvo Pirhonen, Uuno Kalliosaari, Mikko Kaarna.
Veteraani Usko Kälviäinen kuvassa keskellä.

En voi olla lainaamatta Paavo Cajanderin runosta Isänmaalle yhtä säkeistöä:

Yks voima sydämehen kätketty on,
Se voima on puhdas ja pyhä.
Se tuttuko on vai tuntematon,
Niin mieliä valtaa se yhä,
Salamoina se tuntehet saa palamaan,
Se taivaast on kotoisin kerrotaan,
Ja isänmaa on sen nimi.

Powered by Notepad