Pikkujouluristeily Tallinnaan 21.–22.11.2007

Kuva ja teksti Risto Hyypöläinen

Pikkujoulut kiltalaisille (avec) oli päätetty tänä vuonna järjestää Tallinkin ms Galaxylla. Matkapoikien kautta järjestelyt saimme hoidettua ja lopputulos oli aivan miellyttävä, vaikka toisinaan ilmenikin järjestelyvaiheessa suuriakin sekaannuksia. Kuljetus satamaan tapahtui Vuorelan yleisellä risteilykyydillä.

Sattui hauska tilanne, kun kaikki kiltalaiset eivät tienneet yleisestä kuljetuksesta ja viereen tuli Joutsenosta oikein nuoria tyttöjä ja sitähän heti tiedustelutehtäviin ennen kuin nolostukseksi selvisikin, että bussi ei olekaan killan oma vuokraus. Hauska tunnelma olikin taattu niillä penkkiriveillä.

Kiltalaisia tuli kyytiin pitkin matkaa ja viimeisimmät vasta Länsiterminaalista. Yhteensä meitä oli 24 henkilöä.

Ms Galaxylle noustuamme oli yhteisruokailu alkava klo 18.15. Tämä tilanne oli pikkujoulumatkan ainut yhteistilaisuus. Laivavarustamo tarjosi sitten muun ohjelman. Pikkujouluväki haki tapahtumia ja toimintaa omien mieltymyksien mukaan. Shoppailukierrokset ja karaoke keularavintolassa olivat suosituimpia. Karaoken loputtua vaihtui bandy soittamaan tanssimusiikkia ja ahterin päässä aloitti yökerho toimintansa klo 23.00 varsin tasokkaan virolaissextetin soitolla. Musiikki oli kansainvälistä ja hyvin kansaan uppoavaa ohjelmistoa. Kaikkeen ikäryhmään soveltuvaa kaunista katseltavaa. Vaikkei tytön punaiset henkselit harteilla kertaakaan olleetkaan, mitä ihmeteltiin. Samoin olisi varmasti ihmetelty, jos ne olisivat olleet harteilla. Ja sitten sitä, kun se ei niitä olisi alas laskenutkaan. Noin oli siis aivan hyvä meille. Huomatkaa nuo punaiset henkselit saattoivat joillekin tuoda sitä pikkujoulutunnelmaa, mitä pikkujouluihin liittyy, koska missään ei muuta punaista nähtykään, ei edes tonttulakkeja, eikä punaisia joulukynttilöitä, vain siis yhdet punaiset henkselit. Hyvä näin.

Yöllä klo 02.30 tuntui, kuin kirjoittajalla olisi ensikertaa nytkähtänyt runsaahko liharuoka-annos vatsassa alaspäin ja alkoi tanssi vasta maistumaan ja lantio notkumaan. Siis tämä vain varoitukseksi liikasyöjille. No, kerranhan killan pikkujouluja vuodessa vietetään.

Seuraavana päivänä aamupalalle klo 7.00 alkaen. Maihin pääsimme nousemaan klo 8.30–10.30 välisenä aikana. Laivaan pääsi takaisin alk. klo 11.00 ja viimeistään klo 13.15. Laiva lähti Helsinkiin klo 13.30. Kiltalaiset käyttivät vierailun Tallinnassa hyvin monella tavalla. Oli taksiajeluja, Vanhan Tallinnan kierrosta, Sada markettia ja Mere keskusta, Super Alkoa ym. ym. Voi myös nukkua pitempään, jos kaupungin tarjonta ei juuri sillä hetkellä sattunut kiinnostamaan ja käydä vain pienellä jaloittelukierroksella.

Tallinna-Helsinki-väli oli 11 ms sivumyötäistä lounaistuulta, jossa vietimme pääosiltaan paluumatkan karaokea kuunnellen ja esiintyjiä kannustaen. Esiintyjien kesken arvottiin lopuksi ms Galaxyn risteily kahdelle ja suklaata. Kiltalaisiamme ei onnistanut tämä arpapeli, tosin arpalippujakin käytimme perin niukasti.

Helsingistä kotiin matka sujui arvioitua rauhallisemmin. Kävimme jokainen pieniä kiltakokouksia omissa keskusteluryhmissämme.

Lopuksi kiitoksemme kaikille, jotka vastasivat matkan toteutumisesta ja erityiskiitos matkanjohtaja Jarmo Piispaselle. Koko pikkujouluväelle kiitos osallistumisesta ja hauskasta seurasta toisillemme. Kyllä kelpas juhlia.

Lopuksi yksi kuva sumuisesta Tallinnasta ja sen satama-aallonmurtajasta, joka takasi rauhaisan juhlimisen edellisyönä ms Galaxyn matkustajille.

Powered by Notepad