Killan filmi-ilta 4.1.2007 Päivärannassa

Kuvat Hannu Alanto ja teksti Veli Hyypöläinen

Rajamieskilta järjesti filmi-illan torstaina 4.1.2007 klo 17.00 alkaen Imatran seurakunnan Päivärannan kurssikeskuksessa. Tilaisuus oli avoin kaikille kiinnostuneille, tosin tilaisuudesta tiedotettiin virallisesti vain seurapalstalla ja killan internetsivuilla. Onneksi puskaradiokin toimi, ja saimme mukaan muutaman kiltaan kuulumattomankin.

Yritimme saada mukaan myös mediaväkeä, joten laitoimme uutisvihjeen internetin välityksellä mm. erääseen valtakunnan suurlehteen. Paikalle tuli vain, mutta ei vähäisimpänä, paikallislehden lähettämä toimittaja.

Julkilausumamme medialle oli seuraava: rajajääkäripataljoona 2:n osuudella Ihantalan taisteluissa oli jopa ratkaiseva merkitys. Valtakunnallisessa historiankirjoituksessa RjP 2 on jäänyt muiden merkittävien joukko-osastojen varjoon, vaikka se mm. pataljoonan rippeillään piti 28.–29.6.1944 Ihantalan kirkolle vievän kiertotien suljettuna viholliselta. Jos RjP 2 olisi pettänyt, olisivat Neuvostoliiton massiiviset joukot päässeet päätielle tullessaan suomalaisten selustaan ja siitä edelleen syvälle maahamme. Noiden kahden päivän aikana ehtivät "jänkäjääkärit" eli JR 12 tulla asemiin Ihantalaan. RjP 2 täytti jälleen tehtävänsä:"Hinnalla millä hyvänsä" (Bruno Tiainen, 1. komppanian päällikkö ja loppuvaiheessa RjP 2:n komentajana).

Rajamieskillan filmit, joihin veteraaneja on haastateltu, todistavat RjP 2:n osuuden Ihantalan suureen torjuntavoittoon.

Rajamieskilta saa olla kiitollinen Erkki Sikiölle, Reino Rannanvaaralle ja koko sen aikaiselle johtokunnalle, että he ymmärsivät ja osasivat laadukkaasti tallentaa tekemänsä veteraanien haastattelut. Nyt se olisi jo monien haastateltavien osalta myöhäistä.

Filmi-ilta alkoi Reino Kannelkosken lausumalla runolla: RjP 2 Ihantalassa 28.–29.6.1944. Runo oli taltioitu 13. rajajääkärikomppanian perustamisen muistopäivänä Pelkolassa 10.6.2001. Tämän jälkeen filmi jatkui julkilausumaamme liittyvien veteraanien kertomuksilla kyseisestä aiheesta. Lisäksi Bruno Tiainen kertoi valkokankaalla mielenkiintoisia asioita Imatran jatkosodan jälkeisestä ajasta ja Immolan komppanian hoitamista rajavartioinnin järjestelyistä.

Sitten ohjelmassa seurasi väliaika. Tauolla kilta tarjosi kahvia ja teetä suolaisella ja makealla. Kiitokset Päivärannan henkilökunnalle todella herkullisista ja runsaista tarjottavista.

Powered by Notepad