RjK13 perustamisen vuosipäivätilaisuus 10.6.2000

Kuvat ja teksti Risto Hyypöläinen

RjK13 10.6.1941 perustamisen muistomerkki.
Muistoteksti.
Rajamieskillan lippu saapuu.
Lipunkantajana Veikko Piironen ja saattajana Hannu Kalenius.
Tilaisuuden osanottajat muodossa.
Avajaispuheen piti Bruno Tiainen, RjK13 perinnetoimikunta. Kunniavartiossa vanhempi rajavartija Janne Karvonen (vasemmalla) ja vanhempi rajavartija Juha Pasanen.

Puheessaan Bruno totesi RjK13 perinnetoimikunnan voimien ehtyneen ja totesi ajan kiiruhtaneen ohitse. Perinnetoimikunnan työt ja tilaisuuksien järjestämisen tästedes hän antoi Kaakkois-Suomen Rajamieskillan tehtäväksi ja toivoi saumatonta yhteistyötä rajavartioston ja kulloinkin varusmiehiä kouluttavan tahon sekä Rajamieskillan kesken.

Bruno Tiainen teroitti maanpuolustustahdon tärkeyttä sodassa ja nykypäivänä. Hän oli huolestunut siitä, että maanpuolustustahtoa ei voi oikein mitata nykypäivänä. Tärkeintä on ylläpitää maanpuolustustahtoa nykynuorison keskuudessa vaalimalla perinteitä. Tämän tilaisuuden jatkuvuuden turvaaminen olisi ehdoton, eikä näitä asioita voi vain pyyhkiä pois.

Tässä killalle tehtävä, jonka kilta ottaa ylpeänä ja kiittäen vastaan.

Kenttähartauden piti Rovasti Matti Tuomisto, oto. sotilaspappi. Hartaudessaan hän sivusi yksityisten ihmisien sodanjälkeisiä asekätköjä pahan päivän varalle ja toivoi meitä jokaista kätkemään sydämeensä sellaisia panoksia, että jaksaisimme taistella kohdatessamme pahan päivän.
Rajamieskillan kukkalaitteen laski pj. Jouko Rummukainen.
RjK13 Perinnetoimikunnan kukkalaitteen laskivat Reino Kannelkoski ja Toivo Moukulainen.
Veteraanit vas. Toivo "Junnu" Kuparinen, Toivo Moukulainen, Bruno Tiainen ja Reino Kannelkoski.
Tilaisuuden osallistujat kahveilla.
RjK13 perinnetoimikunta onnitteli Rovasti Matti Tuomistoa äsköisten 60-vuotispäivien johdosta.
Killan viirillä muistettiin ansioitunutta Reino Kannelkoskea.
Pyyteettömästä yhteistyöstä Killan hyväksi palkittiin Mika Albertsson.
RjK13 Perinnetoimikunta lahjoitti Lappalainen - Ihantala kesti -kirjan Pelkolan rajavartioasemalle, jonka vastaanotti Vartiopäällikkö Markku Välimaa
Killan lipulle löytyikin mainio paikka oleskelutilan seinustalta. Huomaa, uuden presidentin kuva on jo sille varatulla paikalla.
Tilannekeskusvalvoja ylirajavartija Kosti Paunonen. Kosti ehti töiltään myös kahvittamaan vierasjoukkomme.
Reino Kannelkoski lausumassa omaa runoaan, joka kertoo sodan kahdesta kovimmasta päivästä Ihantalassa 28.–29.6.1944. Runo on luettavissa rajamuseon seinältä, jossa se on raamitettuna.

Kiitämme Matti Tuomistoa ja rajavartiostoa sen henkilöstön avuliaasta ja palvelevasta asennoitumisesta tilaisuutta ja sen järjestäjiä kohtaan.

Powered by Notepad