Rajamies-patsasta käsittelevä alasivu julkaistu 6.12.2001
Kuvat ja teksti Risto Hyypöläinen
Rajamies-patsas paljastettu 31.8.1989 Immolassa
Rajamies-patsas on pystytetty niiden noin 40 000 miehen ja heidän apunaan olleiden naisten kunniaksi, jotka rajajoukoissa osallistuivat Suomen sotiin vuosina 1939–1945.
Hankkeen toteuttamiseksi toimeenpantiin laaja kansalaiskeräys, joka sai varsin mittavasti eri yhteisöt, yritykset ja yhdistykset sekä yksityisetkin tukemaan Rajamies-patsaskeräystä, kertoi hankkeen sihteerinä ollut Pekka Korhola RVL:n esikunnasta.
Rajamies-patsas on suurennos kuvanveistäjä Alpo Sailon 1944 Itä-Karjalassa Vuokkiniemessä tekemästä n. puolen metrin kipsisestä Partiomies-patsaasta, jossa mallina oli RjP 8 palvellut Kuusamolainen rajakorpraali Väinö Karjalainen. Silloinen Vuokkiniemen alueen komentaja majuri Veikko Karhunen valitsi mallin ja sanoi, että Väinö Karjalainen on sopivin malli edustamaan partiomiehiä.
Kuvanveistäjä Nina Sailo, Alpon vaimo, joka oli 1944 myös Vuokkiniemessä, valmisteli ja valvoi henkilökohtaisesti patsaan valun pronssiin ja suunnitteli sen jalustan. Patsas valettiin Kuopiossa, ja jalusta tuli Kuopiolaiselta kiviyrittäjältä.
Patsas on paljastettu ja luovutettu RVL:lle 31.8.1989 sodanajan rajamiesveteraanien juhlassa, joka oli osa 70-vuotiaan RVL:n juhlavuoden ohjelmaa. Paljastustilaisuudessa oli paikalla mm. Väinö Karjalaisen vaimo. Veteraaneja oli paikalla vajaa tuhat. Kantaesitys Teuvo Laineen ja Antti Henttosen tekemästä Rajamiesten marssista oli samassa tilaisuudessa.
Taustatietoja Immolan Rajamies-patsaasta Anni Sailon kokoamana.