Tutustuminen Eestin Rajavartiolaitokseen 12.–13.11.2000

Kuvat ja teksti Risto Hyypöläinen

TALLINNA, 1. päivä 12.11.2000

Matkaseurueemme asettunut kuulemaan luentoa Tallinnan esikunnassa. (Kuva Hannu Kalenius)
Majuri Uno Kaskpeit Eestin Rajavartiolaitoksen (EPV) Tallinnan esikunnasta toivotti meidät tervetulleiksi tutustumaan EPV:hen ja piti lyhyen esitelmän kokoonpanosta, tehtävistä, toiminta-alueista ja kalustosta.
Tulkkina toimi Helsingissä Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskeleva Sven Anderson.
Esitystä kuuntelivat vas. killasta Hannu Alanto, EPV:n koulutusosaston päällikkö Aivar Salekesin ja killasta Veikko Piironen.
Eestin rajavartioalueet.
Vas. tulkkina toiminut Sven Anderson, koulutustoimiston apul.päällikkö luutnantti Arne Sirel ja killasta Risto Hyypöläinen. Arne Sirel kertoi harrastaneensa nuorempana hiihtoa ja voittaneensa itse Juha Miedonkin.
Vas. kiltalaiset Hannu Kalenius, Antero Inkinen ja "leijonakapteeni" Antti Väisänen.
Vas. Antti Väisänen, Veikko Olavi Immonen ja Pentti Kiianen.
EPV:n esityksestä sisäministeriön myöntämän muistomitalin luovutti majuri Uno Kaskpeit kapteeni evp Veikko Piiroselle 12.11.2000 EPV:n esikunnassa.
Kaakkois-Suomen Rajamieskilta ry luovutti korkeimman huomionosoituksen, viirinsä EPV:lle. Viirin otti vastaan majuri Uno Kaskpeit. Viirin säilytyspaikaksi sovittiin EPV:n Rajakoulu.
Ryhmäkuva EPV:n Tallinnan esikunnan edessä. Kuvassa muut edellämainitut paitsi Olavi Immonen ja Pentti Kiianen eivät ehtineet kuvaan.
Isännät olivat järjestäneet kyyditykset EPV:n bussilla.
Autojuht eli bussinkuljettaja.
Söidu eli siirtymiset taittuivat mukavasti. Matka Paldiskiin oli alkanut.

PALDISKI

Toinen tutustumiskohteemme oli Paldiskin rajavartioasema. Vastaanottajana kapteeni Aku Aarte vartioaseman päällikkö.
Paldiskin rajavartioasema.
Paldiski sijoittuu kartalla Tallinnasta n.40 km lounaaseen. Paldiskin kaupunki on Neuvostoliiton rakentama iso kaupunki kerrostaloineen ja nyt se on aivan autio rauniokaupunki.
EPV:n lippu.
Paldiskin rajavartioaseman henkilökuntaa.
Nautimme runsaan ja maittavan kahvivälipalan. Kiitokset isännille ja emännälle.
Ryhmäkuva Paldiskissa.
Paldiskin rantamaisemaa.
Paldiskin vanhempi majakka, joka toimi nuotioperiaatteella 1800 luvun loppuun asti.
Paldiskin uusi majakka korvasi em.nuotion 1800-luvun lopussa, joka toimii vielä tänäkin päivänä.

SIIRTYMINEN NEEMEEN EPV:N KOIRAKOULULLE

Matkalla seuraavaan kohteeseen poikettiin Keilajoen putouksella. Paikalla on aiemmin toiminut vesivoimalaitos ja nyt on rakenteilla vastapuolelle hotelli- ja matkailutoimintaa.
Eestin pohjoisrannan erikoisuutena on kalkkipitoinen liuskekivivyöhyke, jota on käytetty paljon rakennusaineena. Pudotusta jyrkänteeltä tulee n. 40m.

NEEME

Saavuimme EPV:n Koirakoululle Neemeen illan jo hämärtyessä. Majoituimme sotilasmajoitukseen. Meille tarjottiin mahdollisuus siirtymiseen isäntien tarjoamaan illanviettoon saunalle, virvokkeiden ja savusilakoiden syöntiin. Miltei jokainen kiltalainen otti kyllä tarjouksen avosylin vastaan. Kuvassa koirakoulun siviiliopettaja Tarmo Trepp silakoiden kimpussa muiden saunojien kovasti avustaessa. Kiitämme erittäin vieraanvaraisesta vastaanotosta koirakoululla.

NEEME, 2. päivä 13.11.2000

Tarmo Trepp piti hyvän esityksen koirakoulun toiminnasta.
Presidentti Lennart Meren silmän alla pikkukuvissa koirakoulusta valmistuneet koirineen.
Neeme Koirakoulu sijoittuu kartalla n. 30 km Tallinnasta itään.
Koirakoululla oli oma-ampumarata, jossa mahdollisuus pistooli- ja kivääri ammuntaan.
Koiratarha asiallisine huolto-, penikoimis-, sairas-, ym tiloineen.
EPV:n ensimmäinen rajakoira Alfa. Heidän oma tuleva "Caesar".
Koirakoulun tilat näkötornista kuvattuna.
Järjestimme kuvaushetken kapteeni evp Veikko Piirosen saaman muistomitalin ja saantitodistuksen kunniaksi. Veikko on ollut mukana kouluttajana EPV:n vartiopäälliköiden kurssilla vuosien 1993-94 vaihteessa yht. n. 3 kk:n ajan ja lisäksi hän oli järjestämässä sissikoulutuksen aloittamiseen liittyen maastotaitojen kurssia tuleville 20:lle sissikouluttajalle.

Aamulla herätys klo 7.00 ja aamupala, rajamuseoesittely Tauno Oksasen toimesta. Hän perehdytti seusueemme partisaaniasiaan luokkatiloissa kevyellä kalvosulkeisella.

Vuonna 1997 oli Suomessa Veikon järjestämällä 10 pv:n eloonjäämiskurssilla mm aiemmin kuvissa esiintyneet majuri Uno Kaskpeit ja kapteeni Aivar Salekesin. Tällöin edellä mainitut luovuttivat kiitokseksi Latvian rajalla olevan rajamerkin pienoismallin nro.126 siaintikarttoineen. Veikko velvoitettiin käymään ajoittain rajamerkin luona tarkistamassa merkin kuntoa. Näin Veikko oli saanut oman nimikkorajamerkin, kuten muutamat merkkihenkilöt Eestissä ja Suomessa. Eloonjäämiskurssin on suorittaneet Suomessa Veikon kutsumana vuosina 1994-98 yhdeksän miestä ja kaksi naista.
Kaakkois-Suomen Rajamieskilta ry luovutti korkeimman huomionosoituksen, viirinsä EPV:n Koirakoululle.

MURASTE

Saavuimme EPV:n Rajakoululle Murasten kylälle n. 15 km Tallinnasta länteen. Vastassa olivat oik. Rajakoulun johtaja luutnantti Peep Jaagant ja tulkkina toimi vas. nuorempi luutnantti Raul Niilisk. He esittelivät koulun toimintaa.
Pääsimme yllättäen testaamaan ampuma taitojamme pistooliradalle heidän 9 mm:n palveluspistoolilla. Ammunnat johti koulun ampumakouluttajana toimiva ME-mies ylivääpeli Rein Horn. Kutsuimme koulun johtajan haastekilpaan pistooliammuntaan.
Vieraanvaraisuuttaan koulun johtajan tulos jäi kolme pistettä joukon kuopuksen Risto Hyypöläisen 68 pisteestä (max 80). Voittajan ammunnan ilo oli kasvoilta luettavissa. Ammunnasta jäi meille kaikille iloinen ja mieliinpainuva muisto. Kiitos isännille.
Koulun johtaja lahjoitti muistoksi Rajakoulun kuvan ym. muistolahjoja.
Muistolahjana luovutti myös Aivar Salekesin (kuvassa oikealla) kaikille EPV:n solmioneulat.
Kaakkois-Suomen Rajamieskilta ry luovutti korkeimman huomionosoituksen, viirinsä varsinaiseen sijoituspaikkaansa säilytettäväksi.
Kuva Rajakoulun ala-aulasta, jossa säilytetään rajakoulun lippua, palkintoja ja muisto esineitä.
Lopuksi asetuimme ryhmäkuvaan EPV:n Rajakoulun rappusille. Hyvästelimme isännät ja lähdimme kotimatkalle.
Powered by Notepad